Cele mai noi jucării educative

Învăţarea prin joc este regula de bază de la care se porneşte atunci când este vorba despre cele mai bune jucării educative.

Învăţarea prin joc este regula de bază de la care se porneşte atunci când este vorba despre cele mai bune jucării educative.

Adaptate fiecărei etape de vârstă, sprijinite în demersul lor de a dezvolta şi educa de culori, forme, sunete, activităţi şi modalităţi de manevrare dintre cele mai variate, jucăriile educative au rol foarte important în bunul mers al dezvoltării copiilor, pornind încă de la primele luni de viaţă, continuând cu minunata perioadă a preşcolarilor şi terminând cu adolescenţii. În acest spaţiu al celor mai bune jucării educative îşi poate găsi locul oricare dintre cei care doresc să-şi descopere abilităţi sau să şi le dezvolte.

Cele mai bune jucării educative, pe lângă faptul că au menirea de a forma, de a dezvolta şi de a susţine buna creştere a copiilor, trebuie să îndeplinească anumite condiţii tehnice, astfel încât rolul lor să poată fi îndeplinit cu succces.

Piaţa de specialitate este invadată de o multitudine de jocuri şi jucării destinate acestui scop al educaţiei, însă, uneori parte din ele fac rabat de la calitate şi se pot transforma în adevărate pericole pentru copii, în special pentru cei mici. Pentru a se evita un episod neplăcut sau pentru a nu fi puşi în faţa unei jucării incomplete sau nu tocmai bine realizate, orice părinte care achiziţionează o jucărie educativă ar trebui să verifice anumite aspecte. În primul rând ambalajul trebuie să fie intact, date furnizate despre jucărie să cuprindă informaţii despre materia primă folosită la fabricarea acesteia, despre gradul de toxicitate şi potenţialul alergenic, cât şi despre producător. O jucărie are şi  termen de garanţie, acesta făcând referire la durata de viaţă a materialului din care sunt produse, implicit la siguranţa cu care copilul poate manevra piesele după o perioadă mai lungă de timp. Acest aspect ajută în cazul jucăriilor transferate de la un frate la altul, după o perioadă mai lungă de timp. Aparent solidă, o jucărie poate suferi desprinderi dacă este folosită după un interval mare de ani, devenind un pericol mai ales în cazul etapei de joc 3-6 luni. Trebuie acordată atenţie şi modului de păstrare şi întreţinere al jucăriilor, o jucărie păstrată împropriu putând deveni periculoasă, prin deteriorare.

Cele mai bune jucării educative pot fi catalogate în funcţie de abilităţile pe care le dezvoltă. Astfel, pot fi procurate jucării creative, logice, muzicale, lingvistice, motrice, manuale, ştiinţifice, sociale sau ştiinţifice. Pe de altă parte catalogarea se poate face în funcţie de materialul din care sunt fabricate, lemn, carton, plastic, material magnetic.

Cele mai bune jucării educative sunt destinate atât bebeluşilor, cât şi celorlalte categorii de vârstă, funcţionalitatea lor păstrându-se atâta timp cât se respectă palierul de vârstă. În funcţie de specificul abilităţii care o vizează, sunt jucării destinate atât fetiţelor, cât şi băieţilor şi jucării universale.

Jucăriile creative fac parte din categoria celor mai bune jucării educative ajutând la descoperirea de noi abilităţi şi la dezvoltarea acestora, la o bună evoluţie a copilului din punt de vedere al concentrării, atenţiei, inteligenţei şi comunicării.

Seturi de pictură, jucării de modelat şi lucrat în plastilină sau lut, mozaicuri, jocul de construi cu diverse cuburi şi forme geometrice, lucrul cu fire, aţe şi alte fibre destinate împetiturilor sau cusutului, prelucrarea planşelor din placaj sunt activităţi extrem de atrăgătoare atât pentru fete, cât şi pentru băieţi, le stimulează creativitatea şi le antrenează imaginaţia într-un joc în care ei realizează lucruri deosebite.

Extrem de folositoare sunt jocurile de logică gen puzzle, lego, labirinturi, jocurile de familie în care copiii sunt nevoiţi să descopere strategii şi căi prin care să-şi asigure reuşita, jocurile de construit, cele tip ghicitoare, numărătoarele sau jocurile în care ar trebui completate piesele lipsă. Tot aici se pot încadra jocurile mai avansate gen şah sau monopoli, destinate copiilor mai mari.

Instrumentele muzicale fac parte din categoria celor mai bune jucării educative. Pianele în miniatură, chitarele sau  tobele îl vor ajuta pe copil să-şi descopere anumite înclinaţii muzicale şi vor sprijini dezvoltarea acestora.

Tot la capitolul muzică se încadrează şi jucăriile pentru bebeluşi care sunt prevăzute cu melodii şi sunete destinate stimulării simţurilor. Acestea sunt jucării complexe care sunt concepute astfel încât să-l solicite pe micuţ în a recunoaşte culori, forme, sunete, în acelaşi timp dezvoltându-i şi abilităţile motrice. Pentru micuţi, gama de jucării educative este foarte variată, vizând fiecare etapă de dezvoltare până într-un anişor. Acestea sunt jucării foarte colorate şi realizate astfel încât să le stimuleze abilităţile motrice, să-i ajute în recunoaşterea culorilor, formelor şi  sunetelor, să-i familiarizeze cu procesul acţiune-reacţiune, cauză-efect. Cele mai bune jucării educative pentru bebeluşi pot fi procurate fie sub forma unor piese de sine stătoare cu câte una, două sau mai multe funcţii, fie sub forma caruselelor, a păturilor cu activităţi pe care cel mic poate fi lăsat să se întindă spre jucăriile agăţate deasupra, a premergătoarelor şi a măsuţelor cu activităţi. În cazul micuţilor, este necesar ajutorul şi supravegherea unui adult, cel puţin în faza iniţială a familiarizării acestuia cu jocul.

În categoria celor mai bune jucării educative, jocurile stiinţifice ocupă un loc de frunte. Sunt modalităţile prin care copiii îşi dezvoltă foarte bine înclinaţiile spre cunoaştere şi noi descoperiri, fascinaţie pentru experimente şi interacţiuni. Micii biologi se pot bucura de un microscop de calitate prevăzut cu lamele destinate studiului, de un telescop, binoclu sau lupe cu putere mare. Sunt jocuri atractive, care îi călăuzesc pe copii în tărâmurile noi şi fascinante ale descoperirilor. Tot aici cei mici se pot bucura de cărţi, atlase, broşuri, filme şi documentare prin care pot afla lucruri care îi interesează şi îi fascinează.

Jocurile lingvistice sunt extrem de importante pentru dezvoltarea limbajului, a capacităţii de comunicare şi pentru descoperirea de noi abilităţi. Realizate din lemn, plastic sau carton, destinate fiecărui palier de vârstă, acestea angrenează copiii într-un maraton de descoperire a noi cuvinte, modalităţi de exprimare şi noţiuni ale unei limbi străine. Sunt jocuri pe care le pot juca singuri sau împreună cu prietenii sau un membru al familie. În cazul bebeluşilor, jocurile lingvistice îi vor ajuta să asocieze sunete cu imagini, să înveţe limbajul animăluţelor, să  înţeleagă un zâmbet sau o faţă încruntată.

Cele mai bune jucării educative sunt cele care dezvoltă abilităţile motrice. În cazul bebeluşilor acestea sunt esenţiale pentru o dezvoltare firească şi normală, îi vor ajuta să îşi folosescă mânuţele astfel încât să poată manevra din ce în ce mai uşor o jucărie, să se deplaseze şi să ajungă la punctul dorit. Pentru cei mai mari, acest tip de activitate le dezvoltă abilitatea de mişcare, sincronizare şi  concentrare.

Jocurile sociale implică mai mulţi participanţi, fapt ce ajută la dezvolotarea comunicării şi a empatizării. Sunt jocuri care susţin concurenţa, dezvoltând astfel perseverenţa, organizarea şi puterea de concentrare.

Cele mai bune jucării educative sunt cele care solicită copilului atenţia, concentrarea, imaginaţia, comunicarea, enpatizarea, sunt jocurile care dau satisfacţii şi care asigură bucuria reuşitei.

Construcţiile din cuburi, modelarea cu plastilină, pictatul, cântatul, şahul, alegerea formei sau a cuvântului potrivit, nimerirea ţintei, descoperirea celei mai scurte rute într-un labirint, rezultatul unui experiment, îmbrăcarea unei păpuşi, construirea unui robot, montarea unei şine de tren sau a unei piste de curse, descoperirea unui animăluţ în funcţie de sunetele pe care le scoate, toate aceste tipuri de activităţi se încadrează în cele mai bune jucării educative, converg la formarea copilului, descoperindu-i şi dezvoltându-i abilităţile, integrându-l în societate şi transferându-i încredere şi putere de concentrare.

Jucăriile educative pot fi o cale de terapie. În cazul în care copilul prezintă probleme în a-şi descoperi abilităţile şi înclinaţiile, prin joc şi joacă se pot face progrese, asigurând celui mic un mediu plăcut şi relaxat în care poate descoperi lumea şi se poate descoperi pe el.

 

Sorry, no posts matched your criteria.