Jucăriile nu sunt doar pentru distracţie. Iată cum îţi pot ajuta copilul!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu puţini sunt părinţii care consideră că jucăriile au scopul de a le oferi copiilor ore în şir de distracţie şi amuzament. Este adevărat, cu cât o jucărie este mai distractivă, cu atât îi va ţine pe copii ocupaţi mai mult timp, ceea ce este un mare avantaj pentru părinţii ocupaţi.

Totuşi, jucăriile nu îndeplinesc doar funcţia de divertisment. Multe jucării pe care le puteţi găsi în magazine de specialitate susţin creşterea şi dezvoltarea fizică, mentală şi emoţională a copilului.

În prezent, sunt disponibile numeroase jucării creative care facilitează procesul de învăţare al copilului, îi modelează caracterul şi îl ajută să dobândească abilităţi esenţiale, care îl vor însoţi pe tot parcursul vieţii.

În rândurile următoare, vom prezenta unele dintre cele mai importante beneficii pe care le oferă jucăriile creative.

Jucăriile creative susţin realizarea micilor obiective

Poate nu v-aţi gândit până acum la acest aspect, însă prin joacă copilul poate afla ce înseamnă să atingă anumite obiective şi care este sentimentul pe care îl oferă o astfel de reuşită. Pe parcursul jocului, părinţii sunt cei care pot stabili anumite obiective mărunte. De exemplu, puteţi să stabiliţi ca până mâine la amiază copilul să termine de construit un puzzle sau să finalizeze un castel. Pentru a reduce la minimum presiunea asupra copilului, începeţi cu obiective cât mai mărunte şi cât mai plăcute. De fiecare dată când cel mic va atinge obiectivul, bine ar fi să îi oferiţi o recompensă care îl va determina să facă lucruri şi mai măreţe.

În felul acesta, copilul învaţă că trebuie să muncească pentru a atinge un obiectiv, că este recompensat şi, de asemenea, sentimentul de reuşită îl convinge că este capabil de multe lucruri. Iar când un copil se simte capabil, atunci este încrezător în forţele sale proprii şi în abilităţile sale. Deja, se poate preconiza un viitor plin de succes.

Jucăriile creative îmbunătăţesc coordonarea mâini-ochi

Sunt numeroase jucării creative care susţin coordonarea mâini-ochi, aşa cum sunt cuburile din lemn, figurinele şi piesele de construit sau clasicul puzzle. Coordonarea mâini-ochi este importantă pentru toţi copiii, iar când aceştia realizează un puzzle sau construiesc un turn din piese LEGO, coordonarea se va îmbunătăţi, la fel şi gândirea rapidă şi logică. Jucăriile creative îi ajută pe copii să identifice soluţia corectă pentru fiecare situaţie în parte, iar acesta este un alt avantaj imens.

Jucăriile creative provoacă imaginaţia copilului

Imaginaţia şi creativitatea sunt două aspecte foarte susţinute de joaca cu jucării educative. Pe măsură ce copiii gândesc lucruri diferite, folosesc aceeaşi jucărie în mai multe feluri, schimbă cursul jocului oricând doresc, inventează propriul joc şi creează propriile reguli, imaginaţia şi creativitatea lor se vor îmbunătăţi semnificativ.

Astfel, copiii vor crea lucruri noi în mintea lor, iar cu încrederea pe care o au în ei înşişi, de la gând la fapt va fi doar un scurt drum. Totodată, jucăriile creative îmbunătăţesc abilităţile de rezolvare a problemelor. Jucându-se, copilul va întâmpina o serie de dificultăţi propuse de joc, va trebui să găsească cea mai convenabilă soluţie astfel încât să câştige dar şi să respecte regulile jocului şi va învăţa ce înseamnă să accepţi un compromis.

În cele din urmă, joaca asigură copiilor fericire, iar fericirea este esenţială pentru o copilărie completă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *