De ce este important să-i lăsăm pe copii să se joace?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Jocul se numără printre principalele modalități prin care copiii învață și se dezvoltă. Multora poate li se va părea incredibil, însă jocul îi ajută pe cei mici să își dezvolte o valoare de sine, le oferă un sentiment al propriilor abilități și îi determină să se simtă bine în propria lor piele. Și, pentru că joaca este distractivă, copiii sunt adesea foarte absorbiți de ceea ce fac.

Joaca susține dezvoltarea copiilor și procesul de învățare

S-ar putea spune că jocul este o componentă importantă care construiește fundația unui copil, contribuie substanțial la dezvoltarea sa, în timp ce îi susține călătoria de cunoaștere a tot ceea ce îl înconjoară.

Încă de la cele mai mici vârste, copiii își pot dezvolta o multitudine de abilități prin puterea jocului, cum ar fi abilitățile lingvistice, emoțiile, creativitatea, dar și abilitățile sociale. Totodată, jocul cultivă imaginația și oferă un sentiment nemaipomenit de aventură. Iată cum, prin simple jocuri, copiii deprind abilități esențiale, cum ar fi să rezolve probleme, să coopereze cu ceilalți, să împartă și multe altele.

Care sunt cele mai potrivite jocuri pentru copii?

Copiii trebuie expuși la cât mai multe jocuri și jucării educative care să îi ajute să se descopere pe ei înșiși și lumea din jurul lor. De exemplu, jocurile care implică apă și nisip pot fi o introducere timpurie în domeniul științei și matematicii, întrucât cei mici află că apa este lichidă, nu solidă și că poate fi măsurată în recipiente de dimensiuni diferite. Jocurile de pictură, cu plastilină, cu lut sau cu păpuși încurajează creativitatea, imaginația și exprimarea sentimentelor.

Mai sunt apoi și jocurile cu tot felul de forme sau LEGO care îi învață pe copii să recunoască diferite forme și mărimi, să își dezvolte logica și să pună lucrurile în ordine. Jocurile cu mingea, dar și alergatul, dansul, cățăratul sunt toate de mare ajutor, deoarece contribuie la dezvoltarea corpului, a forței, a flexibilității și a competențelor de coordonare. Iar atunci când se joacă cu instrumente muzicale simple, ascultă muzică sau cântă, copiii își dezvoltă ritmul, simțul auzului și abilitatea de a asculta.

Este important ca învățarea să fie distractivă la vârste mici și nu trebuie să uităm că cei mici învață prin absolut toate simțurile și că îi urmăresc cu atenție pe cei din jurul lor, ca mai apoi să le copieze limbajul și comportamentul.

Ce înseamnă o oră de joacă pentru un copil?

Cei care își petrec chiar și foarte puțin timp alături de copii înțeleg că oferirea unor oportunități de joacă și a unui loc de joacă pentru copii înseamnă mai mult decât câteva minute sau ore de distracție.

Pe de o parte, joaca susține dezvoltarea și procesul de învățare, iar pe de altă parte, le permite copiilor să se relaxeze, să se destindă, să dezvolte abilități sociale cum ar fi concentrarea și cooperarea, încurajează dezvoltarea imaginației și dezvoltă abilitățile motorii.

Adulții joacă un rol foarte important în joc, deoarece ei sunt cei care oferă timpul, resursele relevante și un loc de joacă corespunzător.

Cele mai grozave idei de joc sunt cele care ajută la susținerea și extinderea procesului de învățare și dezvoltare. Prin joc, copiii devin mai conștienți și mai sensibili în ceea ce privește propriile emoții și sentimentele celorlalți, așa încât jocurile care susțin experiențele sociale și de învățare sunt deosebit de valoroase.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *