Diversificarea – chiar trebuie să fie o perioadă atât de stresantă pentru părinți?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când vine vorba de diversificare, unii părinți așteaptă cu nerăbdare și entuziasm această etapă, în timp ce alți părinți sunt cuprinși de nenumărate griji și emoții. Ce e drept, diversificarea este o etapă plină de neprevăzut, atât pentru copil, cât și pentru părinți. Este o etapă provocatoare, dar care aduce și foarte multă bucurie și satisfacții. Nu în ultimul rând, vă puteți aștepta și la unele consecințe absolut firești. Pentru început, haideți să vedem ce anume implică diversificarea.

Ce înseamnă diversificarea și ce anume presupune?

Majoritatea specialiștilor susțin că diversificarea poate avea loc atunci când bebelușul împlinește vârsta de 6 luni, deși unii bebeluși dau semne și mai devreme că ar fi pregătiți. Totuși, la vârsta de 6 luni, intestinele micuțului sunt suficient de dezvoltate pentru a putea digera hrana solidă. Vă puteți da seama dacă bebelușul este pregătit să mănânce hrană solidă dacă poate sta fără sprijin în șezut, dacă își susține singur capul și dacă prezintă curiozitate și dorință că ar vrea să mănânce ceea ce persoanele din jurul său mănâncă.

Un alt aspect care trebuie numaidecât lămurit are legătură cu laptele matern sau cu formula de lapte. Introducerea alimentelor solide nu înseamnă că veți renunța să vă mai hrăniți copilul cu formulă de lapte sau să îl alăptați. Dimpotrivă, Organizația Mondială a Sănătății încurajează mămicile să își alăpteze copiii chiar și până la vârsta de 2 ani. Ceea ce trebuie să rețineți este că până la împlinirea vârstei de 1 an, laptele matern sau formula de lapte va rămâne principala sursă de nutrienți a bebelușului, adică mâncarea sa de bază care îi va satisface toate nevoile.

Așadar, prin diversificare trebuie să se înțeleagă că bebelușul începe să facă cunoștință cu alimente solide, descoperă noi gusturi, arome și texturi și, totodată, începe să dobândească abilitățile necesare pentru a mânca. La naștere, bebelușul știe să sugă la sânul mamei, dar nu vine pe lume cu abilitățile necesare de a mânca. Pe acestea, le va dobândi în perioada de diversificare. Veți observa cum va începe să plimbe mâncarea în gură, să o mestece, să o împingă cu limba și, în cele din urmă, să o înghită. În concluzie, diversificarea presupune ca micuțul să interacționeze cu hrana solidă și să învețe să o mănânce. Părinții nu trebuie să se streseze în privința consumului de calorii, atât timp cât micuțul este hrănit cu formulă de lapte sau alăptat de cel puțin 4 ori pe zi.

Cum puteți valorifica perioada de diversificare?

Diversificarea poate fi o etapă minunată în viața bebelușului și a părinților, o etapă plină de surprize plăcute și de realizări. Este calea prin care bebelușul devine treptat un copilaș independent, capabil să mănânce de unul singur. Este, desigur, și o etapă în care părinții vor constata dacă prezintă semne de alergii sau intoleranțe alimentare și tot acum se vor pune bazele unei alimentații sănătoase.

Este foarte adevărat că dacă bebelușul va fi învățat de mic cu alimente sănătoase, integrale, cât mai puțin procesate și gătite în mod corespunzător, va respecta un regim alimentar echilibrat pe tot parcursul vieții. De aceea, este atât de important să îi oferiți copilului o varietate de alimente – fructe, legume, leguminoase, frunzoase, carne și pește, cereale integrale, unele lactate (cu excepția laptelui de vacă și a brânzeturilor din lapte nepasteurizat) – și să evitați să îi oferiți preparate cu sare și cu zahăr. Atât timp cât sunteți atenți la alimentele pe care i le oferiți bebelușului, vă supravegheați copilul la masă pentru a preveni pericolul de înecare cu mâncare, țineți un registru alimentar în care scrieți cum a reacționat copilul la fiecare aliment nou și dacă a prezentat semne de alergie sau intoleranță alimentară și nu puneți presiune pe bebeluș să mănânce cine știe ce cantități de mâncare, diversificarea poate fi o etapă plăcută, plină de veselie, de distracție și de realizări.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *